Informatievaardigheden

Door de komst van Internet is informatie overal en altijd beschikbaar geworden, maar dat betekent nog niet dat we ook onze weg in dat oerwoud aan informatie kunnen vinden. Nieuwe vaardigheden zoals mediawijsheid en informatievaardigheden worden daarom steeds belangrijker binnen het onderwijs. In 2014 is een rapport verschenen van de Onderwijsraad waarin het onderwijs wordt opgeroepen om 21e-eeuwse vaardigheden een prominentere rol te geven binnen de curricula. (Onderwijsraad, 2014)

Wat zijn nu precies informatievaardigheden?

Scholieren, studenten, maar ook werknemers van nu dienen over de vaardigheden te beschikken om informatie op een efficiënte manier te kunnen zoeken, deze te kunnen filteren, te beoordelen op kwaliteit en bruikbaarheid, te kunnen verwerken en presenteren in een verslag of rapport. Dit geheel aan vaardigheden noemen we informatievaardigheden.

Door de komst van zoekmachines als Google en Bing lijkt het zoeken naar informatie wellicht eenvoudiger geworden, maar schijn bedriegt. Want hoe vertaal je een informatiebehoefte of onderzoekvraag in een concrete zoekvraag die oplevert wat je zoekt? Hoe voorkom je dat je duizenden pagina’s terugkrijgt van een zoekmachine die je toch niet allemaal kunt bekijken en lang niet allemaal relevant zijn? En hoe selecteer je de juiste bronnen?

Studenten zijn over het algemeen minder informatievaardig dan vaak wordt verondersteld. De generatie van nu is weliswaar gewend aan het werken met technologie maar goed kunnen omgaan met informatietechnologie wil nog niet zeggen dat je ook goed kunt omgaan met informatie (Brand-Gruwel & Walhout, 2010).

Een belangrijk aspect waaruit iemands informatievaardigheid blijkt is het goed kunnen beoordelen van bronnen en websites op relevantie, betrouwbaarheid en validiteit. Dit gaat niet zomaar, maar moet je leren!

Wij bieden de volgende trainingen en workshops aan op het gebied van informatievaardigheid:

  • Slimmer, beter en effectiever zoeken op Internet
  • Zoekstrategieën
  • Zoeken naar wetenschappelijke informatie
  • Beoordelen van internetbronnen
  • Verwerken, verwijzen, presenteren en delen van informatiebronnen

Of een op maat toegesneden training of workshop. De trainingen worden verzorgd door Hugo Benne (MEd). Hij is gespecialiseerd op dit onderwerp en heeft zijn masterthesis (Master Leren & Innoveren) aan informatievaardigheden gewijd.

Neem contact met ons op voor meer informatie of voor een vrijblijvende offerte.


Recente berichten

Zoekmachinemarketing

Ordeningsprincipes

Aftellen

Wat zoekt u?

Tweets