What the hack is a Googlewhack?

Een leuk tijdverdrijf op het Internet, waarmee je tegelijkertijd ook je zoek- en informatievaardigheid (en die van studenten) kunt trainen, is om te zoeken naar een Googlewhack (Google Whack?). Wat ‘the hack’ is een Googlewhack?

Een Googlewhack is combinatie van exact twee woorden die als resultaat exact één hit oplevert. Niet meer en niet minder. Is dat mogelijk? Ja dat is mogelijk. In mijn lessen die ik verzorg voor HBO-ICT zet ik dit in om studenten na te laten denken over de keuze van de zoektermen waarvoor ze kiezen bij het zoeken naar informatie. Ze bewust maken dat die keuze grote invloed heeft op het zoekresultaat.

Hoe doe je dit dan? Bij het vinden van de Whack is het zaak om a.) de zoektermen zo specifiek mogelijk te kiezen en b.) deze termen zodanig te kiezen dat ze weinig of niets met elkaar te maken hebben. Dat levert hilarische resultaten op.

Voorbeelden? Ja die kan ik hier wel noemen maar dan is het gelijk geen Whack meer! Nou vooruit, eentje dan. Maar dan wel als afbeelding:

Googlewhack

Studenten vinden deze opdracht over het algemeen erg leuk om te doen als oefening en leren zo dat het kiezen van de juiste specificiteit van de zoektermen ‘matters’. Ze gaan vaak helemaal los op deze opdracht.

De Googlewhack is ooit bedacht door Dave Gorman, een Australische stand-up comedian (zie video). Leuk om die show eens te bekijken op een donkere en regenachtige zondagmiddag. (HB)

https://www.youtube.com/watch?v=x9rFElPQPrY